Souvislost hypogonadismu (nízké hladiny testosteronu) s depresí

Podle odhadů Světové zdravotnické organizace trpí depresí 5 % dospělé populace na celém světě.  kromě afektivních, psychomotorických a kognitivních příznaků, které tuto poruchu nálady charakterizují, jsou u mužů trpících depresí často hlášeny sexuální dysfunkce. Nejčastějšími sexuálními projevy jsou snížené libido, erektilní dysfunkce a porucha orgasmu. Epidemiologické studie navíc doložily snížení koncentrace testosteronu u mužů s depresí a z těchto důvodů se depresivní poruchy jeví jako jedna z možných příčin mužského funkčního hypogonadismu. Navíc některá ve velké míře užívaná antidepresiva mohou způsobovat nebo zhoršovat sexuální potíže, takže deprese a její léčba vyvolávají několik andrologicky relevantních otázek. A naopak, u mužů s hypogonadismem se může projevovat depresivní nálada, úzkost, nespavost, poruchy paměti, které, pokud jsou mírné, mohou reagovat na substituční terapii testosteronem (TRT).

Účinky TRT na depresi byly zkoumány v několika málo a relativně malých RCT (randomizované kontrolované studie), které byly heterogenní z hlediska studovaných populací, dávek a složení testosteronu, endokrinologických a psychiatrických kritérií způsobilosti, délky trvání intervence a zjišťování výsledků. Celkově shledaly TRT prospěšnou, s významným zlepšením u pacientů s hypogonadismem a klinicky mírnou depresí.
Několik pozorování naznačuje obousměrný vliv mezi mužským hypogonadismem a regulací nálady, přičemž každý faktor posiluje ten druhý. Epidemiologické a observační studie zdůrazňují, že muži trpící depresí mají nižší hladiny cirkulujícího testosteronu a vyšší výskyt a závažnost sexuálních symptomů. Na druhé straně se u mužů s hypogonadismem mohou projevovat depresivní příznaky  nebo mohou získat diagnózu těžké deprese aniž by byla hladina hormonů vyšetřena.

 

Přeloženo a zkráceno z původního textu:
The association of hypogonadism with depression and its treatments;
Rita Indirli,Valeria Lanzi,Maura Arosio, Giovanna Mantovani, Emanuele Ferrante
Front Endocrinol (Lausanne). 2023; 14: 1198437
Published online 2023 Aug 10. doi: 10.3389/fendo.2023.1198437
PMCID: PMC10449581 PMID: 37635965

 

Souvislost hypogonadismu (nízké hladiny testosteronu) s depresí