Šokující pravda o kvalitě spermií

Šokující pravda o kvalitě spermií: Drastický pokles ve všech parametrech

Je kvalita spermií skutečně v ohrožení? Data naznačují, že ano! Od 80. let minulého století se objevují alarmující zprávy o dramatickém poklesu kvality spermiogramu. Pojďme se podívat na konkrétní čísla a zjistit, co může tento trend způsobovat.

Historický přehled: Jak špatné to opravdu je?

Kvalita spermiogramu je jedním z nejdůležitějších ukazatelů mužské plodnosti. Níže je srovnání jednotlivých parametrů ejakulátu od 80. let do současnosti:

Parametr 1980s Současnost (2020) Změna v procentech
Objem ejakulátu 3.4 ml 2.0-2.5 ml -25 až 40%
Koncentrace spermií 60-80 mil/ml 40-50 mil/ml -35 až 40%
Celkový počet spermií 200-250 mil 100-150 mil -40 až 50%
Motilita 50-60% 40-50% -15 až 20%
Morfologie 15-20% normálních 5-10% normálních -50 až 75%

Tyto hodnoty ukazují, že došlo k významnému poklesu ve všech sledovaných parametrech spermiogramu.

Co se to děje? Proč jsou naše spermie v tak špatném stavu?

Životní styl a strava

Studie ukazují, že nezdravý životní styl, zahrnující kouření, užívání alkoholu, nutričně nevyváženou stravu bohatou na přidané cukry a tuky, a nedostatek fyzické aktivity, negativně ovlivňují kvalitu spermiogramu. (Schrader et al., 1992; Jurewicz et al., 2009)

Environmentální faktory

Zvýšená expozice chemikáliím, jako jsou pesticidy, ftaláty a bisfenoly, které se nacházejí v plastech, může narušit endokrinní systém a tím snížit kvalitu spermiogramu. (Swan et al., 2005; Meeker et al., 2008)

Stres

Chronický stres a vysoká hladina kortizolu jsou spojeny se sníženou produkcí spermií a kvalitou spermiogramu. (Campagne, 2006)

Znečištění ovzduší

Expozice znečištěnému ovzduší, zejména jemným částicím (PM2.5), je spojena s nižší koncentrací spermií a jejich motilitou. (Radwan et al., 2016)

Elektronická zařízení

Zvýšené používání elektronických zařízení, zejména mobilních telefonů a notebooků, které produkují elektromagnetické záření, může negativně ovlivnit kvalitu spermií. (Agarwal et al., 2008)

Kvalita spermiogramu se od 80. let minulého století do současnosti významně zhoršila. Tento trend má multifaktoriální původ, zahrnující změny životního stylu, stravy, environmentální expozice a dalších faktorů. Je důležité, aby budoucí výzkum pokračoval v identifikaci specifických příčin a hledal účinné způsoby, jak zlepšit mužskou reprodukční zdraví.

Pokud máte obavy o svůj spermiogram nebo mužskou plodnost obecně, doporučuji Vám konzultaci s odborníkem v andrologii nebo urologii, který Vám poskytne individualizované doporučení a léčebné postupy.

Šokující pravda o kvalitě spermií